marți, 10 februarie 2015

DIETA SI CELULITA


  Pernuţele de celulită înseamnă retenţie în exces din cauza dezechilibrului dintre estrogen şi progesteron .Estrogenul este cel care creşte retenţia iar progesteron este cel care stimulează eliminarea . Aşa se explică prezenţa celulitei la fetele slabe :). Celulita mai este influientata  de prolactina care stimulează retenţia hidrică şi de hormonii tiroidieni care pot favoriza creşterea masei de grăsime .
    In combaterea celulitei , important este sa ai un stil de viata sanatos care sa nu includa o alimentaţie hipercalorică , variaţii foarte mari de greutate si lipsa sportului .
    Dieta pentru un corp fara celulita urmăreşte să exercite o funcţie de echilibrare , iar pentru obtinerea unei piele netede  ar trebui pentru inceput sa se ia in considerare si o dieta de detoxifiere. Detoxifierea este relativ simpla iar una dintre modalitatile cele mai populare este curatarea ficatului. Curatarea colonului si a rinichilor are deasemenea un efect extrem de benefic asupra organismului. Includerea in planul de dieta a unei curatari este ideala in lupta impotriva celulitei !!!

    Dieta contra celulitei trebuie să fie :
  •  normo sau hipocalorică, 
  • echilibrată şi variată,
  •  bogată în fructe proaspete, legume crude, cereale, ( cât mai puţin prelucrate termic)
  •  bogată în apă şi lichide - supe de zarzavat sau de peşte, sucuri naturale,
  •  aromată cu cât mai multe mirodenii şi ierburi,
  •  redusă în grăsimi şi proteine animale 
  •  fără prăjeli, mezeluri, grătare, mici şi cârnaţi.
   Dieta trebuie sa fie predominant vegetariană iar vorbind de "alimente minune",putem include fructul kiwi despre care se spune că ar ajuta la eliminarea celulitei si  inul sub formă de ulei sau seminţe, adăugat la salate sau în amestecul de cereale integrale de dimineaţă !!
     Pentru a evita agravarea celulitei, ar trebui să nu abuzăm nici de cartofi, morcovi, orez nedecorticat pentru că se pare că au o acţiune relativ astringentă.

Fructele si legumele - majoritate  soiurilor fiind permise le  puteti consuma la toate mesele. Fructele si legumele sunt  cele mai importante surse de vitamine , minerale esentiale si  fibre . Nu favorizeaza procesul de stocare a grasimilor.

Grasimile vegetale - o dieta fara grasimi poate avea urmari nedorite asupra sanatatii generale. Ideal ar fi sa elimini complet sursele de grasimi trans cum ar fi margarina, uleiurile vegetale , dulciurile ...Consuma cu incredere grasimi saturate precum untul sau smantana pentru ca acestea chiar sustin sanatatea arterelor si pielii tale.

Zaharurile lente - painea neagra ,pastele din faina integrala, leguminoasele si cerealele nedecorticate sau semi-demicorticate  nu trebuie excluse din dieta sub pretextul ca detin prea multe calorii, ci e intelept sa fie consumate in cantitati rezonabile.

Alimente bogate in proteinele -prezinta marile avantaje pentru  ca sunt satioase si  ajuta la formarea si mentinerea masei musculare. Consumati proteine de buna calitate, provenite din carnea de vita  si  de pasare. De asemenea, mancati cat mai des peste  !!!

Lactatele fermentate-  grasimile nu te ingrasa si nici nu iti cauzeaza celulita asa ca singura recomandare este aceea de a consuma lactate fermentate care sunt in primul rand mult mai usor digerabile.Iaurturile cu probiotice, iaurtul grecesc, branza de vaci slaba, urda sau branza de vaci in general, sunt binevenite in cadrul unei diete anticelulita, fara insa a depasi doua-trei portii pe zi.



65% dintre femei sufera de celulita, principalul vinovat fiind alimentatia bogata in grasimi ascunse, zaharuri rapide si sare. La noi in tara, aportul mediu de sare pe cap de locuitor este de 20 de grame, in conditiile in care ideal ar fi sa nu depasim 5 grame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu