sâmbătă, 14 februarie 2015

15 SFATURI PENTRU CURATAREA FETEI DE ACNEE

   
Acneea este foarte des intalnita la adolescenti - aproape 80% dintre femeile si barbatii tineri fac cosuri, o jumatate dintre ele intr-o forma destul de grava pentru a necesita tratament medical.                  Adolescentii sufera de acnee din cauza hormonilor numiti androgeni, care cresc cantitatea de grasime produsa de piele si care circula la niveluti ridicate in sangele lor. 
   Dar adolescentii nu sunt singurii afectati de cosuri. Femeile ale caror niveluri hormonale sufera fluctuatii din cauza ciclului menstrual , cele care iau pilule contraceptive, femeile gravide sau cele la care se instaleaza menopauza , de exemplu, pot suferi si ele de acnee.
   "Femeile pot avea cosuri la varsta de 25 , de 35 de ani si chiar la varste avansate " , spune dermatologul James Fulton. "Mama mea inca mai facea bubite la 62 de ani ."
    Termenul acnee este larg si acopera o varietate de manifestari incluzand cosurile, punctele albe, punctele negre si microchisturile pielii. Este o stare in care porii astupati ai pielii se transforma in bubite care uneori se inflameaza .
    Contrar credintei populare, consumul de ciocolata, parul ori pielea nespalata nu provoaca eruptie acneica. De obicei, predispozitia este ereditara. Daca ambii parinti au avut acnee, sunt sanse mari ca si urmasii lor sa aiba. Dar daca, de exemplu , aveti o sora cu fata imaculata , spre deosebire de campul de batalie pe care il etalati dumneavoasta , fenomenul se poate datora altor factori care sa fi agravat eruptia acneica. Cei mai incriminati sunt stresul, expunerea la soare si schimbarea anotimpurilor. Contraceptivele orale si unele marci de farduri pot declansa si ele acnea. "Femeile care au o activitate profesionala sunt mai vulnerabile " , spune dr. Fulton, " daca sunt supuse stresului si au tendinta sa se machieze excesiv. "

   Iata cateva sfaturi pentru a va pastra pielea imaculata :


   Schimbati fardurile- Dr. Fulton crede ca fardurile grase provoaca aparitia bubitelor. "Pigmentii din fondul de ten, fardurile rosii, cremele si lotiunile de demachiat sau hidratante de demachiat si hidratantii nu constitue o problema , nici apa. Materia grasa e vinovata. Ea provine de obicei din acizi grasi, care sunt mai puternici decat acizii grasi proprii. Daca aveti predispozitie la acnee , folositi un machiaj lipsit de materii grase."

   Cititi etichetele - Evitati produsele cosmetice care contin lanolina, izopropil miristat, lauril-sulfat de sodiu. laureth-4 si culorile rosii D&C. Ca si materiile grase, aceste ingrediente sunt prea agresive pentru piele. 

   Indepartati machiajul peste noapte - Dr. Fulton pledeaza doar in favoarea apei si a sapunului. El spune ca este foarte important sa indepartati machiajul in profunzime, in fiecare seara , folosind un sapun neiritant si apoi clatind bine pielea cu multa apa rece.

   Incercati sa va pastrati infatisarea naturala.- "Indiferent ce fard folositi , cu cat folositi mai putin , cu atat mai bine " , va sfatuieste dr. Fulton.

   Sa fie de vina pilula contraceptiva ? - Pilulele contraceptive pot ameliora sau pot agrava acneea, iar aceasta izbucneste adesea la aproximativ 10 zile dupa oprirea pilulei . Cercetarile facute de dr. Fulton dau indicii ca anumite pilule ce contin combinatii de levonorgestrel si ethinylestradiol sau de norethisteron acetat si ethinylestradiol pot agrava acneea . Daca va aflati in perioada pilulei si aveti o problema cu acneea , discutati cu medicul de familie. Acesta va poate recomanda alta marca sau alta metoda de contraceptie.
   Combinatia de cyproteron acetat si ethinylestradiol se gaseste sub forma unui produs hormonal pentru acnee , care poate fi folosit si ca pilula anticonceptionala. Unele femei cu acnee care doresc si contraceptie pot constata ca acest preparat este deosibit de indicat.

   Lasati bubitele in pace - Nu cedati tentatiei de a scoate cosurile sau punctele albe. "Un cos este o inflamatie , si comprimandu-l puteti sa o amplificati ", spune dermatologul Peter Pochi. De asemenea , puteti provoca o infectie : stoarcerea unui punct alb duce la deschiderea porului respectiv , lasand continutul sa curga pe piele , si in cele din urma la aparitia unui cos . Dar, spune dr. Pochi, presarea usoara a unui cos care are un mic cap central de culoare galbena ajuta la eliberarea puroiului si poate stimula bubita sa se vindece repede. Altminteri, nu e prea mare lucru de facut cu un cos pentru a-i grabi disparitia - majoritatea cosurilor dureaza 1- 4 saptamani, dar ele se retag intotdeauna. 

   Atacati punctele negre - Un punct negru inseamna un por complet astupat. Materia din interior are o consistenta solida si suprafata lui este largita .Partea inchisa la culoare , punctul negru, nu este murdarie - de fapt nici dermatologii nu sunt cu adevarat siguri ce este. Dr.Pochi recomanda indepartarea unui punct negru prin apasarea pielii din jur si mai spune ca aceasta manipulare nu duce la formarea de noi cosuri.

   Discutati cu farmacistul -  Puteti combate acneea cu produse care se vand fara reteta. Cele mai eficiente contin peroxid de benzoil. "Benzoilul antreneaza peroxidul in pori si acolo elibereaza oxigenul care omoara bacteriile ce agraveaza acneea." , spune dr.Fulton. "In plus, benzoilul are si o actiune inhibanta asupra celulelor ce contin acizi grasi , care irita porii."
    Produsele importiva acneei care se vand fara reteta se gasesc sub forma de gel, solutie sau crema. Dr.Fulton crede ca prin comparatie cu o crema pe baza de materii grase , este mai putin probabil ca un gel pe baza de apa sa irite pielea. Aplicati-l aproximativ 1 ora seara , dar indepartati-l prin spalare minutioasa cand mergeti la culcare, insistand asupra gatului si a zonei din jurul ochilor. 

   Stopati intinderea acneei - Medicatia anti acneica ar trebui aplicata pe o suprafata mai intinsa cu aproximativ un centimetrul fata de dimensiunile zonei afectate pentru a impiedica raspandirea acneei: acneea tinde sa se intinda pe fata pornind de la nas spre urechi si este necesar sa tratati pielea si dincolo de zona inflamata. Din nefericire , spune dr. Fulton , nici un preparat antiacneic nu va actiona asupra cosurilor pe care deja le aveti, dar actioneaza ca un mijloc de prevenire a aparitiei lor. 

   Acordati o grija suplimentara pielii uscate - Produsele antiacneice sunt livrate in diferite concentratii , dar acest specific nu pare sa aiba vreun rol in eficienta lor. Farmacologul Thomas Gossel spune ca in majoritatea testarilor clinice, produsele cu concentratie mica s au dovedit a fi mai eficiente decat cele cu concentratii mai mari. Important este sa va curatati minutios pielea inainte de aplicarea oricarui medicament antiacneic . Deoarece piele uscata poate fi mai sensibila la peroxidul de benzoil ,dr. Gossel recomanda sa se inceapa cu produse cu concentratie mai mica si sa se creasca treptat concentratia .Si nu va alarmati daca produsul provoaca inrosirea pielii, dr. Gossel spune ca este o reactie normala.

    Incercati ceaiul de musetel - Musetelul, usor de gasit in supermarket ca si in magazinele specializate, poate sa fie un aliat in lupta contra acneei, spune fitoterapeutul Douglas Schar. Band ceai de musetel veti stimula sistemul imunitar ; aplicand pe piele comprese cu ceai de musetel racit , veti ameliora starea pielii si a porilor. "Doua cesti de ceai de musetel baute zilnic si spalarea fetei dimineata si seara cu acelasi ceai aduc o semnificativa modificare in bine a situatiei " , spune dr. Schar.

     Evitati soarele- Deoarece medicatia antiacneica poate provoca reactii adverse prin expunerea la soare , dr. Gossel recomanda limitarea acesteia la minimum.

    Nu asociati mai multe tratamente - Daca ati folosit un produs antiacneic care se vinde fara reteta, mentionati aceasta medicului in caz ca el insusi va prescrie un asemenea medicament. Peroxidul de benzoil face parte din aceeasi familie cu substante ca isotretinoinul si alti derivati de vitamina A, spune dr.Gossel, si nu se recomanda folosirea lor concomitenta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu