joi, 12 februarie 2015

CE TREBUIE SA STIM DESPRE CAFEA

FOLOASE 

  • Usor laxativa si diuretica 
  • Stimuleaza atentia 
  • Va poate tine treaz cand este nevoie 
  • Poate reduce riscul de diabet 
INCONVENIENTE 
  • Un consum mare de cafea fiarta sau expreso a fost pus in legatura cu un risc crescut pentru bolile de inima 
  • Cafeaua infuzata prin fierbere poate ridica nivelul de colesterol in sange 
  • Poate provoca migrena persoanelor predispuse 
  • La femei , consumul excesiv poate creste riscul de osteoporoza odata cu inaintarea in varsta 
   Pe langa faptul ca este o sursa bogata de cofeina , cafeaua mai contine cel putin alte 300 de ingrediente active ; multe dintre acestea sunt antioxidanti benefici iar unul - niacina - este o vitamina. Niacina este produsa in timpul procesului de prajire a boabelor si o ceasca de cafea furnizeaza circa 1 mg din aceasta vitamina. Insa ar trebui sa beti in jur de 15 cesti de cafea pentru a obtine din aceasta sursa necesarul zilnic de niacina pentru un adult. Orice alta valoare nutritionala a acestei bauturi privine din laptele si zaharul adaugate. Cofeina din cafea este un diuretic natural.

   Fructele arbustului de cafea sunt numite "cirese" deoarece se inrosesc atunci cand se coc si cresc in manunchiuri.Fiecare "cireasa" contine doua boabe de cafea.

Cafeaua si colesterolul 

   Unele studii au descoperit ca barbatii care beau cafea in cantitati mai mari de 6 cesti pe zi se confrunta cu un risc crescut de boli de inima. Totusi , acest risc are legatura mai mult cu metoda de preparare a cafelei decat de continutul ei de cofeina.
   Atunci cand cafeaua se prepara intr-o cafetiera, prin metoda expreso, ori prin turnarea apei calde peste cafea si aducerea la punctul de fierbere (metoda populara in tarile scandinave), se elibereaza doua substante chimice care ridica nivelul colesterolului in sange si cresc riscul bolilor de inima. Substantele, denumite cafestol si kahweol, sunt prezente in mod natural in bobul de cafea, dar sunt eliminate atunci cand cafeaua trece printr-un filtru de hartie, ca si in procesul de productie al cafelei instant.

Cafeaua si bolile de inima 

   O ceasca de cafea ridica pulsul si creste usor tensiunea arteriala. Un consum moderat de cafea nu provoaca hipertensiune; nici chiar persoanele deja hipertensive nu este necesar sa elimine cu totul cafeaua. Pana recent s-a crezut ca persoanele care au suferit de atac de cord trebuie sa inceteze definitiv sa bea cafea sau sa bea numai varietatile decofeinizate. S-a sustinut ca fie cafeaua in general, fie cofeina continuta de ea declanseaza aritmii cardiace si sporeste sansele de a suferi un alt atac de cord.
   Cu toate acestea, cercetarile din Marea Britanie si SUA au aratat ca atunci cand este filtrata, cafeaua nu provoaca aritmii cardiace in randul persoanelor care au suferit un atac de cord; prin urmare, nu este necesar sa evitati cafeaua daca ati suferit un astfel de atac.
   Alte studii arata ca riscul de diabet tinde sa scada in randul consumatorilor de cafea si ca ea contribuie chiar la tinerea glicemiei sub control la persoanele suferinde de aceasta boala.

   Posibile riscuri 

   Banuielile ca riscul cancerului pancreatic sau de alte tipuri creste in urma consumului de cafea s-au dovedit neintemeiate - este posibil chiar ca el sa scada riscul de cancer al intestinului gros.
   Insa femeile nu trebuie sa bea cafea in cantitati mari; studii recente arata ca femeile care beau regulat mai mult de 3-4 cesti de cafea zilnic se expun unei diminuari a fertilitatii si totodata au un risc crescut de a contracta osteoporoza dupa menopauza si la batranete.
   Cofeina produce o creste temporara a tensiunii arteriale; ea poate totodata provoca unor persoane aritmii cardiace.
   Cafeaua se numara printre cei mai des citati declansatori ai migrenelor si multor persoane le provoaca insomnie daca este consumata prea tarziu in cursul serii.
   Persoanele care beau multa cafea si care intrerup brusc consumul pot acuza simptome de sevraj de cofeina. Printre acestea se numara durerile de cap si o iritabilitate extrema, insa acestea dispar dupa cateva zile.

Decofeinizarea 

   Efectul de stimulent al cofeinei poate fi evitat daca recurgeti la cafeaua decofeinizata. A existat la un moment dat ingrijorarea ca solventii organici folositi la decofeinizare lasa in urma reziduri nocive, insa acest lucru nu se intampla in cazul dioxidului de carbon lichid folosit in prezent .









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu