joi, 12 februarie 2015

ACNEEA SI NUTRITIA

 

Consumati din abundenta :
  • Crustacee, nuci si alune, carne de pasare si alta carne slaba, pentru zinc
  • Fructe si legume proaspete , pentru vitamina C 
  • Cereale integrale, pentru vitaminile din complexul B si pentru zinc
   Reduceti consumul de :
  • Ciocolata si dulciuri
  • Gustari foarte sarate
  • Alimente care contin zahar rafinat
   Evitati :
  • Suplimentele alimentare cu iod 
   85% dintre adolescenti sufera mai devreme sau mai tarziu de acnee - inesteticele pete ce constitue dizgratia procesului de crestere . Pana nu demult se credea - fara dovezi - ca procentul ridicat de zahar si grasimi di alimentatie , constand, de pilda, din cartofi prajiti , hamburgeri, ciocolata si racoritoare provoaca acnee.
   Desi se considera si acum ca alimentatia de tip fast food provoaca acnee , vina nu este probabil atat a principalilor suspecti - zaharul si grasimile saturate - cat a iodului adesea prezent in sarea folosita din abundenta la chipsuri , snack-uri si multe alte alimente procesate. Dar un ten patat sau lipsit de stralucire poate fi in mare masura efectul a ceea ce nu consumati.O alimentatie bazata pe fast food, dulciuri, snack-uri si alcool nu poate fi decat deficienta in minerale si vitamine vitale. In orice caz, adolescentii chinuiti de cosuri trebuie sa inlocuiasca carbohidratii rafinati din dulciuri, alimente grase si prajite ca hamburgerii si chips-urile foarte sarate , racoritoare si prajituri de cofetarie cu cereale integrale , fructe si legume proaspete , carne slaba, precum si cu o cantitate moderata de uleiuri polinesaturate.
   Acneea se declanseaza atunci cand glandele sebacee produc in exces sebum, grasimea secretata prin pori. Sebumul elimina odata cu el celule moarte , insa o secretie prea abundenta blocheaza porii cu o masa uleioasa de celule moarte .Cand se intampla acest lucru , bacteriile ce se gasesc in mod normal in piele transforma acea masa in compusi care irita si perforeaza micile glande , provocand inflamatii si pustule respingatoare.
   Unii oameni sunt predispusi genetic la acnee, dar cele mai frecvente cauze sunt stresul emotional si activitatea crescuta a hormonilor sexuali , androgenii. Acesti hormoni stimuleaza glandele sebacee - mai ales pe fata , umeri , spate si piept - si sunt activi in special in timpul pubertatii. Baietii sunt mai predispusi la acnee decat fetele fiindca au un nivel mai ridicat de androgeni , insa multe fete sufera si ele, mai ales in saptamana dinaintea ciclului. 
   Cercetarile sugereaza ca multi suferinzi de acnee au un deficit de zinc. Printre sursele sanatoase de zinc se numara crustaceele, nucile, carnea slaba si cea de pasare fara piele .Iaurtul si laptele degresat contin zinc in cantitati mai mici.
   Vitamina A , esentiala pentru mentinerea unei pieli sanatoase , se gaseste din abundenta in ficat si oua , iar beta carotenul , pe care organismul il transforma in vitamina A , se gaseste in legumele de culoare verde inchis sau portocaliu , ca spanacul si morcovii , si in fructele portocalii , ca de pilda caisele si fructele de mango. 

   Dieta  unui suferind de acnee trebuie sa contina multe grasimi polinesaturate, care se considera de asemenea ca pot combate acneea. Anumite vitamine din complexul B , prezente in mod normal intr-o dieta echilibrata, par sa previna punctele negre si sa reduca grasimea din piele. Studii recente arata ca dozele mari din vitaminile B1, B6 SI B12 pot declansa acneea .Se stie ca o lipsa de vitamina C predipune unele persoane la infectii, iar vitamina E  , prezenta in germenii de grau , oua si uleiuri vegetale presate la rece , grabeste vindecarea pielii.

Studiu de caz 

 Robert , un adolescent de 15 ani extrovertit, s-a inchis in el din cauza acneei inestetice. Dormitorul sau a ajuns sa semene cu o farmacie , deoarece a incercat toate cremele de pe piata. Ba chiar a renuntat la ciocolata , in speranta  de a-si ameliora tenul .Un prieten i-a vorbit apoi de o dieta bogata in zinc care l-ar putea ajuta . Robert era sceptic dar a urmat atent dieta .
   Spre surpriza lui, acneea a inceput sa dispara. Gasise in sfarsit ceva care dadea rezultate , iar pe masura ce i se ameliora tenul, isi regasea si increderea in sine .
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu